2009. május 21., csütörtök

Teszkó újratöltve

Jöjjön egy rövidke útmutató a már bemutatott Tesco-s "egyszerhasználatos" fényképezőgép újratöltéséhez. :)

Nem igényel sem agysebészi pontosságot, sem műanyagforrasztói tapasztalatokat, sőt még érettségi sem nagyon kell hozzá.

Kezdetnek az illsztéseknél érdemes körben bevágni a gyönyörű papír borítást, hogy majd le tudjuk választani a hátlapját. Én speciel eltávoltítottam az egész Tesco-s "ruháját", de hát mindenki jó izlésére bízom, hogy melyik alternatívát választja.


Ha ezzel megvagyunk kétoldalt körmünkkel felfeszítjük a hátlapot és könnyedén levesszük. Bal oldalt találunk egy kivehető, nem éppen precízen beillesztett orsót, amibe a filmünk elejét fogjuk belefűzni. Érdemes odaragasztani kicsit szigetelőszalaggal, hogy a későbbiekben a film áttekerésénél véletlenül se fusson le az orsóról. Természetesen Tesco filmmel töltöm újra, mimással is lehetne...:)


Miután visszapattintottuk a hátlapot, a gép elejéhez tereljük a már magas szintre edződött szakértői figyelmünket. A bal felső sarokban a "markolat" mellett találunk egy kis nyílást és abban egy kis nyelvet. Ez a nyelvecske fékezi a film arrébbtekerő orsót és azt a csodálatosan kattogó kereket. Ezt a nyelvecskét kell hátranyomni a markolat irányába, hogy a féket kioldjuk, és a gép alján, az előbbiekben említett orsót egy vastagabb élű csvarhúzóval addig tekerni, amíg az egész tekercs filmet át nem csavarjuk a tubusból az orsóra. Fontos, hogy a fékező nyelvecskét tartani kell miközben a filmet tekerjük át, mert amint elengedjük beakad a fék és megáll a folyamat! Valamint vigyázzunk hogy a csvarhúzó éle ne csússzon ki az orsóból mert a filmszalag rugalmasságának köszönhetően az leugorhat az orsóról (ha nem fogadtuk meg a fenti tanácsot és nem ragasztottuk oda), és ilyenkor nem marad más mint kinyitni a gépet, levágni a már kihúzott részt és újratekerni. Így könnyedén megrövidíthetjük a pl 36 kockára tervezett tekercsünket. :)
Miután szépen egyszuszra áttekertük az egész tekercset, elengedjük a nyelvecskét is és az orsót, és már indulhat is a fotózás.

2 megjegyzés:

ferencke írta...

dejo hogy megirtad, legalabb ezt a rész kihagyhatom... már készulok a "buherák"-at leírni, csak még nem jutottam hozzá.

nameg ezt a fotoklub blogra is kéretik föltenni!

sooslaca írta...

igazad is van felrakom majd oda is!

nomeg aztán várom a te buheráidat!:)