2009. május 21., csütörtök

Smena Symbol



Ma esti sztárvendégünk Smena Symbol, avagy anyanyelvén írva "Смена Символ", az oroszok szentpétervári LOMO gyárában látta meg a napvilágot sok ikertestvérével együtt akiket egészen 1973 - 1993-ig gurítottak le a gyár futószalagain. Ebből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy nem egy limitált szériában gyártott gépkülönlegesség. Objektíve egy LOMO T-43 40mm f/4-es lencsécske ami tud azért nagyon szépen is rajzolni. A "Symbol" utónévnek is megvan az oka, ugyanis miután az objektív elején körmünkkel beállítottuk a rekeszértéket, a film érzékenységéhez viszonyítva (vagy szabadon), a rekeszt és az élességet az objektív egy egy gyűrűjét szimbólumokhoz tekergetve tudjuk beállítani. Záridőt B, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250 értékek közül választhatjuk meg, az adott időjárásnak megfelelően! Ugyanis az egyes értékeket napocska, felhős napocska, sűrű felhő, nagyon sötét felhő, és esős felhő szimbólumok jelzik. Persze a "gyengébbek" kedvéért azért az objektív alján ott vannak a rendes számértékek is.
Az élesség állítás okozza a legtöbb gondot, legalábbis számomra. Főleg ha 4-es rekeszen kell fotózni mert a film érzékenysége és az adott fényviszonyok nem engednek többet. Ilyenkor elég szűkre szabott az élességtartomány és előfordulhat, hogy nem az lesz éles amit szerettünk volna, ez pedig eléggé bosszantó is tud lenni. A probléma okozója pedig az, hogy az élességet nem tudjuk szemmel beállítani, és leellenőrizni csupán méterekben vagy aprócska szimbólumokhoz mérten tudjuk besaccolni. Ennek legfőbb előnyét abban látom hogy ha sokat használja az ember egy idő után megtanul szabad szemmel távolságot mérni.:)
Alapjában véve szerethető kis bakelitgépecske és megvan a lomo fílingje. Bevágod a zsebedbe (télikabát, vagy nagyobb zseb előnyben :) ) és mehet a fotózgatás mindenfelé. Kinézete és első benyomása ellenére a képminősége nem épp csapnivaló, szép éles eléggé részletgazdag képek is születhetnek hangsúlyozom mégegyszer ha eltaláljuk az élességet. :)
Jöjjön is pár példa




2 megjegyzés:

Balogh Zoltán írta...

A bőröndöst imádom

Unknown írta...

Most kaptam egy Symbolt de lassú a zár rajta szerintem ragad, lehet valamit tenni ezellen?