2010. december 21., kedd

EXA 1/a


Nemrégiben egy kedves kolléganőm által hozzájutottam egy gyönyörű állapotban lévő "keletnémetben" gyártott Exa 1/a nevezetű fényképezőgéphez. Gyönyörű állapotban van látni, hogy nem sokat használták, vagy ha igen akkor nagyon megkímélték mert a hátsó műbőr borítás sarkána három miliméternyi leválásán kívül egyetlen karcolás vagy más hiba sem rondítja. Eredeti dobozban kaptam kézbe mellékelve egy tartozékként hozzáadott fénymérővel ami első ránézésre ugyan egyszerűbbnek tünik mint szovjet testvére amit használok néha, de mint az kiderült csak első ránézésre mert bizony elő kellett vennem a dobozból a cseh és német nyelvű használati útmutatót melyet az előző tulajdonos oly kedvesen megőrzött az ezesetben személyemben megtestesülő digitális kütyük közt felnevelkedett utókor számára. A gondosan megörzött okmányok között ráakadtam az 1973 VI. 16-án kiállított immár csak német nyelvű garancialevélre melyet egy pozsonyi "drogériában" pecsételtek le. Asszem ezt ma már hiába lebegtetném.
Maga a masina aranyos kis Pentacon Six utánzatnak vagy kistesónak tünik de közelebbről megnézve és főleg használatba véve egész fura dolgokat tapasztalhat vele a jószándékkal fotózni vágyó egyén.
Már a kézbe fogásnál gondok akadnak mert mindkét oldalán olyan kicsi a fogása, hogy egy kézzel szinte lehetetlen úgy megmarkolni, hogy biztonságban érezzük a kezünkben, pedig nincs is péklapát méretű tenyerem.


A vagány középformátumos aknás kereső fedelének nyitása is elég bajos. Először csak két kézzel ment, de kis gyakorlás után rájöttem hogy lehet egy hüvejkujjal erőlködve kinyitni. A felhúzó és az expó számláló elég jól meg van oldva, igaz új tekercs befűzésénél magunknak kell a körmünk vagy ujjbegyünk segítségével elejére állítani de ez apró kis semmiség.
A jobb oldalon látható kis gombocska amire naivan azt gondolnánk hogy az expógomb (mivel ugyebár kb azon a helyen van) valójában arra szolgál, hogy megnyomva egy ravasz kis mechanika kilazítja az orsót melyre a kiexponált filmet tekerjük arrébb. Ebből kifolyólag elég kellemetlen helyzetbe kerülhetünk ha véletlenül még idő előtt nyomjuk meg...
A záridő választási lehetőségből nem adtak sokat, gondolták jóez. Így aztán nem nehéz eldönteni, hogy a B, 1/30, 1/60, 1/125 vagy netán (ezt nem tudom hogy számítottak ki) 1/175-öd idővel lőjük meg jól az adott témát.
Ezek után már meg sem lepődünk az expógomb elhelyezkedéséről és kivitelezési módjáról. Az még nem lenne fura, hogy az objektív mellett helyezkedik el a gép elején mert sok ilyen gépet láthattunk már. Na de hogy ezt az elöl elhelyezkedő kis gombocskát nehogy csak úgy simán nyomjuk meg akad egy kis fülecske az objektívre szerelve mely nyomás alá helyezve megnyomja az expógombot. Zseniális. Az már csak fokozza az izgalmi állapotot, hogy ez a berendezés bal oldalon helyezkedik el tehát miután a kicsi jobb kezünkkel valahogy egyensúlyozva megtartjuk az aprócska markolatot és a bal kezünkkel a szokott módon beállítjuk az élességet, ahelyett hogy a jobbunkkal szépen kényelmesen és gyorsan elsütnénk a szerkezetet kereshetünk a ballal új fogást, hogy a várva várt exponálási folyamat útnak induljon és fény kerüljön celluloidszalagunkra.
Nem tudom létezett e jobbkezes változat, vagy ezt a kis masinát kizárólag bal kezeseknek és ügyetlenkedni vágyó jobbkezeseknek csinálták, bár szerintem a normális fényképezőgépkhez szokott balkezesek is úgyanúgy és ugyanolyan gond nélkül használják a téchnikát mint a jobbkezesek. No de mindegy.
Lényeg az, hogy vakargattam eleget a fejem, miközben jobban szemügyre vettem ezt a keletnémet csodát, mert az egész olyannak tünik mintha a gyártó soha ezelőtt nem látott volna még fényképezőgépet. Vagy csak nagyon forradalmasítani szerették volna a fényképezőgépgyártást vagy új divatokat és stílusokat csempészni a már már unalmassá vált kényelmes fényképezőgéphasználatba. Ki tudja? Az viszont biztos, hogy ez az aranyos kis masina nagyon jól mutat díszként a polcon.
A 2,8/50 Domiplan elnevezésű objektív nem művel csodát, de ezt nem is várja el az ember a fent említett kényelmi funkciók mellé. Íme pár vele készült fotó:


4 megjegyzés:

Balogh Zoltán írta...

Remek teszt Lacus!Ha a gép már annyira nem is nagy szám...:-)

Dávid írta...

Tisztelt László!

Érdeklődni szeretnék, hogy tudja-e ön hogy az EXA 1a típusú fényképezőgépnek körülbelül mennyi lehet az eszmei értéke?

Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Oláh Dávid

slacus írta...

Tisztelt Dávid!

Most ahogy így utánanéztem kb 20-30 euró közti áron árulják máshol. Ha venni szeretne akkor szerintem ennyit még érdemes érte kiadni, fotózni nem nagy élmény vele ahogy feljebb írtam de mindenképp érdekes tipus már csak ezért megéri venni egyet. Ha eladni szeretné akkor többet nem hiszem hogy kapna érte, bár sose lehet tudni.

Névtelen írta...

Sápi Sándor vagyok csak annyit szeretnék hogy van nálam egy pár régi darab fotóscucc ami hagyatékból származik.El szeretném adni őket ha valakit érdekel e-mail cimen keressen meg:sapi76@freemail.hu
tipusok:national PE-3550
national PE-3050
EXA-1a
Pentacon six tl
cerato sl 110
Illetve vannak filmfelvevők:Chinon 60 R XL,chinon 672 aut, chinon 722 aut,
minden termék bőrtokkal.
Köszi