2009. november 24., kedd

Vadászidény


Régóta terveztem már, hogy egy szép őszi napom elmegyek nagypapámékkal egy vadászatra. Múlt pénteken tudtam meg, hogy szombaton vadászat készülődik, úgyhogy rögtön hívtam is papát és lebeszéltem vele a dolgot. Szombat reggel hajnalok hajnalán fél 7-kor pattantam is be a kocsiba és a sűrű ködben nekiindultam Csallóköznádasd felé.
Fél 8 körül már kint is voltunk a gyülekezőpontnál ahol sorban érkeztek a fiatal és öreg vadászok, fiatal és öreg vadászkutyákkal. Kézfogás, eligazítás, csoportokra osztódás majd uccu neki a fácánkakasoknak.

Igazi gusztustalan őszi idő volt, a köd bemászott még az ember bőre alá is, úgyhogy itt volt az idő, hogy kiderüljön valóban időjárásálló-e a 40D. Előkerült a fotóstáskába rejtett "esőkabát" is. Nem győztem törölgetni a vizet a vázról meg az objektívről, de végülis túlélték és végigszolgálták szépen a napot. :)

Szépen papa nyomába szegődtem mint régen kiskoromban mikor állandóan ilyen vadászatokon lógtunk. Másztunk mindenen keresztül úgyhogy nem kellett sok idő, hogy f.szig vizes legyek. :)
Békés nyugalmas sétálgatás volt a nagy csöndben és a ködben amit csak az zavart meg, amikor felröppent egy fácánkakas és eldördült pár sikeres és kevésbé sikeres lövés. Mikor az ember meghallja a "kakaaas!!!" kiáltást kicsit oldalról a fasor másik oldaláról ahonnan felrepült az állat érdemes kicsit lebukni, mert hát minden patronban előfordulhat "bolygósörét" ami nem mindig arra repül amerre kellene. :) Egyik alkalommal el is süvített egy pár a fejünk felett. Izgi volt. :))

A nagy izgalmak és a bemelegítő lövések után kijár mindenkinek egy kis pihenő és a mama által készített kaja és rumos tea elfogyasztása energiagyüjtés céljából. Majd indulás tovább a fácánok nyomába.


Nem volt valami nagy mozgás, összesen kb 15 fácánt lőttek ami nagyon gyér "termés". Kevés a vad manapság, nagyon úgy néz ki, hogy a vadászat már lassan inkább csak puskával sétálgatás és vad etetés lesz mint sport. Láttam fotókat kb 15-20 évvel ezelőtti vadászatokról ahol a végén 40-50 darab fácán is volt a terítéken és papa egy vadászat alatt ellőtt fél táska patront, míg szombaton összesen 3-szor húzta csak meg a ravaszt.


Végén jött a "mérlegelés" majd páran kaptak a zsákmányból, majd emberek, kutyák kocsikba be és irány haza. Sajnos a jó kocsmázás ezúttal elmaradt, pedig azt is szivesen megörökítettem volna. :)

Canon EOS 40D + Tokina 12-24/4 + Tamron 17-50/2,8

9 megjegyzés:

Virgonc írta...

úúúdejo kis post :))) imádom a képeket :) sosem voltam még vadászni, jó volt picit bekukkantani titokban ebbe a külön kis világba :)

slacus írta...

örvendek, hogy be tudtál kukkantani általam!:)

Balogh Zoltán írta...

Hangulatos kis reggel lehetett,jó képek lettek.

Rögtön beugrott Németh Dániel fotó sorozata,remélem nem baj ha ide linkelem:

http://www.cultiris.com/html/palyazat/arhiv/2009/galeria4_164#1039_1

slacus írta...

Egyáltalán nem baj, sőt! Hangulatos fotók az utolsó asszem volt NatGeo-on is.
köszi Zoli!

ferque írta...

teccik :)

yeti can írta...

Kellemes emlékeket idéz, jómagam egyszer egy fácánvadászaton filmeztem. Igényes képek!

slacus írta...

ferke: még jó hogy egy vadászgyereknek tetszik ;)

yeti can: örülök, hogy sikerült emlékeket felidéznem annak meg pláne, hogy igényesnek tartod a fotókat!

juice írta...

én még sosem voltam ilyenen, jó, hogy megosztottad az élményt, köszi

slacus írta...

akkor ez most külön öröm számomra!:)