2009. július 22., szerda

Smena papa

Nemrég sikerült megint kísértésbe esnem és vettem a zinterneten egy 1953-as Smenát. Ő volt a legelső Smena amit a GOMZ (állami optikai-mechanikai üzem) kezdett el gyártani 1953-ban. A GOMZ üzemet 1965-ben keresztelték át LOMO névre.
Mindössze 9 euróért vesztegették működőképes állapotban elegáns korabli divatnak megfelelő bőrtokkal együtt. Kicsit kételkedtem benne, hogy valóban működni fog, hiszen nem egy mai darab, de miután kicsomagoltam kellemesen csalódtam a rekesz és a záridő is, minden beállításban működött. Első ránézésre komoly problémát okozott megtalálni az expógombot is, hát még a filmbefűzés "technikáját".
Végülis egy üres filmes "kazettába" fűztem át az új tekercs elejét, mert semmiféle orsó nem volt a gép belsejében. Ami azt illeti ez nem is olyan rossz megoldás hiszen ha netán valahol "szivárog" a váz vagy véletlenül kinyílik a gép akkor éppen csak az aktuális kocka ég el, nomeg a két szélső kocka széle egy kissé.
A rekesz és záridő beállítás ugyanúgy történik ahogy a fiatalabb Smenáknál, csupán azok már modernebb és bizalomgerjesztőbb anyagokból készültek modernebb és bizalomgerjesztőbb dizájnnal, míg itt csupán bakelitet és álumíniumot találunk a gépen. Természetesen fénymérő nincs a gépben, ígyhát főleg szép nyári napos időben jól jön a "Sunny 16 rule".
A felhúzás az objektív szélén látható felső kis "pöcökkel" történik, amit miután lejjeb tolunk szinte teljesen közel kerül az "expógombhoz", ami a másik kiálló kis pöcök. Enyhén szólva kényelmetlen és előfordul, hogy az ember a felhúző pöcökkel akar exponálni az exponálópöcök helyett.:)


A legtetején található a számláló amit mi magunk tudunk kinullázni, majd a kis mutató a filmarrébtekerő nagy fém gombbal szinkronban fordul körbe és állítja be az aktuális számot. A számláló melletti kis gomb amit elsőre expógombnak néztem, pedi arra szolgál, hogy kioldja a film fékét és arréb tudjuk tekerni a következő kockára. Tehát multiexpó elleni védelem nem hogy nincs, hanem inkább multiexpót előségítő mehanikaként működik ez a komoly művelet. Így történt meg velem, hogy az első 6 képet ugyanarra a kockára exponáltam. :)
Nem sok jóra számítottam a képek kihivatásakor de aztán kiderült, hogy nem égette szét az egész tekercset és tényleg jól működik az öreg. A lencséi természetesen már kissé beporosodtak de ennek ellenére elfogadható képeket készít és aranyosan vignettál is. Íme:



Timejás képeket különválogattam :)




A fotókon szkennelésen kívül más utómunka nincs, tehát minden a Smena és a 100-as Tesco film műve.

5 megjegyzés:

miletics attila írta...

az 5. képen kovászos uborka látható-e? :)

sooslaca írta...

bizony:)

Zsákai Péter írta...

van egyfajta romantikája ennek a gépnek, ami így a posztodon keresztül is átjött.
a képek pedig régi időket idéznek meg számomra.
szép fényeket az új masinához!

Zsákai Péter írta...

a 4. képen van a koviubi! ;)

sooslaca írta...

hát igen fura vele fotózni!:)
köszi szépen Péter!