2009. szeptember 30., szerda

Jazz



Múlt szombatom volt szerencsén egy jazz estén fotózni amit a dunaszerdahelyi Jazzklubds szervez minden hónap utolsó szombatján a Seven bárban. Két zenekar játszott az este, elsőként a háromtagú "Gayer Mátyás trió" csempészett finom hangulatot a terembe. A zenekar névadója és zongoristája egy 17 éves nagykanizsai srác, aki már ösztöndíjat kapott a Berklee School of Musicba Bostonban, csak előbb le kell érettségiznie. Farkas Norbert bőgőn és Benkó Ákos dobon kísérték.




Utánuk következett a Swing Manouche Project mely egy négy tagú "manouche swinget" vagy másnéven "gypsy jazzt" játszanak. Manouche gitáron Illés Ferenc, Jakab Viktor és Varga László játszott, bőgőn pedig Földváry Balázs kísérte őket. Élmény volt nézni játékukat és arckifejezéseiket, és még nagyobb élmény volt hallgatni zenéjüket.
Fotózni is nagyon jó volt, ez előtt még sosem fotóztam hasonló eseményen, igaz eléggé kevés volt a fény és ami volt is mindenféle színű volt, de 1000-es ISO mellett 2,8-as rekeszen azért lehetett fotózni. :)
Nagyon tetszett az este és szerencsére úgy adódott, hogy fotózom majd az idei maradék három estét is valamint egy két napos Jazz fesztivált is itt a városban. Ideális munka, kellemes zene mellett kellemesen fotózgatni. :)



Canon EOS 40D + Tamron 17-50/2,8 + Canon 50/1,8

Körhinta

Fura dolog mikor az ember a nagy zsibongó tömegben rábukkan valami aranyosra és szépre, egy olyan külön kis világra ami úgy hat rá mintha egy szép film egy jelenetét nézné éppen. Meglátod a pillanatot, magával ragad a hangulata és ilyenkor egy egy pillanatra kizárod a külvilágot és a többi zavaró dolgot és csak arra az egy jelenetre koncentrálsz és csak azt az egy jelenetet nézed. Ezért is olyan jó dolog a fotózás mert az ilyen pillanatokat meg tudod örökíteni, ki tudod ragad abból a környezetből és csak arra a hangulatra tudod terelni a figyelmet, és meg tudod mutatni másoknak.
Egy ilyen hangulatra bukkantam én is a vásárban és szerencsére a nyakamban lógott a gépem is!:)
A nagyon menő és vagány ringispilek adrenalin fokozó hinták közt gyerekek szaladgáltak össze-vissza és igyekeztek feljutni a legjobbra mert a többiek is mind arra sorakoznak és legalább háromszor bele kell ülni a vásár alatt, hogy aztán hétfőn reggel a suliban még csengetés előtt meg lehessen osztani a többiekkel az élményt és egymásra lehessen licitálni, hogy ki hányszor és melyikben ült.
A sok menő atrakció között középen ott állt egy kis körhinta ütött-kopott piros és sárga szinekben "pompázva", aki mellett nem álltak sorok, nem nézték csodálkozva és izgulva a jegyüket szorongató gyerekek. Nem divat már az ilyesmi, meghát ugye nem is megy olyan gyorsan meg nincs is benne semmi izgalmas, meg ilyennel nem is éri meg dicsekedni a suliban.
Egy valakinek azonban mégis tudott még örömet okozni, mégis volt értelme, hogy ott állt és forgott körbe-körbe egész nap. Egy fiú élvezte ahogy igaz nem olyan gyorsan, de forgatja körbe és felrepíti kicsit.
Egyedül ült a körhintában és behunyt szemmel, mosollyal az arcán, kezével a láncot fogva hagyta, hogy forgassa körbe-körbe és simogassa a szellő az arcát a meleg őszi napon.
Annyira különös volt ez a látvány, hangulat a mai világban a mai gyerekek nagy részét ismerve. Különös hangulata volt ott akkor ennek a jelenetnek és jó volt ezt látni és megörökíteni, remélem sikerült valamennyire közvetíteni ezt a gyermeki pillanatot amilyennel már nem nagyon találkozik az ember.


Canon EOS 40D + Tamron 17-50/2,8

2009. szeptember 28., hétfő

Vásár

Idén 29. alkalommal, szeptember 24. és 27. között került megrendezésre a hagyományos Csallóközi (dunaszerdahelyi) vásár. A környékbelieknek nem kell bemutatni az eseményt mely minden évben szeptember végén éled újra stílusosan a vásártéren Dunaszerdahelyen. Ilyenkor idecsődül a környékbeli árusok, kajások és hintások színe java és négy napon keresztül "folyik" a pecsenye, sültkolbász, kürtöskalács, sör, bor, burčák (murci), kínai és kevésbé kínai, román és minden féle nemzetiségű árus hasznos és haszontalan áruja, na és persze emberek tömkelege mozgatja meg gyomrábana frissen bekebelezett sültkolbászospecsenyéssört a színes hinták és ringispilek kopottas de annál hangulatosabb ülőkéiben. Nagyon hangulatos "kis" rendezvény ez és szép hagyomány a régióban.
Idén engem is beosztottak a városházáról mint tűzvédelmi ellenőr :) így aztán kijutott bőven a vásárból olyannyira, hogy az esti hajcihőre már nem is nagyon volt hangulatom kimenni. Annál inkább volt hasznosabb, hogy reggel fél 8-tól már kint kellett lennem amikor éledezni kezdett a fergeteg és különleges ember nélküli, szép őszi reggeli napfényben sétálgathattam a szines hinták közt. Fura hangulata volt az élettelen "gépeknek" amiket eddig csak teljes fénypompában és emberek gyűrűjében láthattam. Élveztem ezt a kis reggeli sétát és természetesen le is nyomtam párszor azt a bizonyos gombot. :)




Canon EOS 40D + Tamron 17-50/2,8

2009. szeptember 23., szerda

Pancsoltam

Tegnap bezárkóztam a fürdőszobába és kipancsoltam életem első fekete fehér tekercsét! (tapsvihar)
Izgultam rendesen és izzadtam a sötétben mire betekertem a negatívot a hívótank orsójába. Jobb híján leszereltem a balkonról a hőmérőt és kis bénáskodás után be is lőttem 20 fokosra hívó oldatot, majd rázogattam, pödörgettem, forgattam a tankot 5 percig, majd ugyanez vízzel egy kicsit, miután jött a fixáló oldat szintén egy kis lötyögtetéssel......ezután már megnyugodott amatőr lelkem mert látszottak foltok és képnyomok a negatívon! Aztán mostam a folyóvíz alatt a filmszalagot mint a jó mosómedve a kajáját. Mindezek után csepptelenítés a zseniális gumis csipeszzel és kiakasztottam a törölközők mellé száradni...
A tónusok nem lettek a legcsodálatosabbak, gondolom ez nagyrészt az én hibám de azért rásegíthetett az is, hogy jó pár éve lejárt 100-as Fomapan volt aki elvette "szüzességem".
Mindenesetre jó szórakozás volt, sajnos vagy nem sajnos ez is olyan dolog amitől első alkalommal kissé függővé válhat az ember...alig várom már, hogy telifotózzam a következő tekercset!:)









Canon EOS 3000 + Helios 2/58, Pentacon 2,8/29, Canon 50/1,8 + lejárt 100-as Fomapan

2009. szeptember 22., kedd

Fotómaraton - Kiállítás!!!

Mindenkit sok szeretettel várunk az 1. dunaszerdahelyi fotómaraton kiállításmegnyitójára, mely október 2-án kerül megrendezésre a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központ (kultúrház) aulájában 18:00 órai kezdettel. A kiállítást megnyitja Kiss "Gibbó" Gábor és fellép a gwerkova.

2009. szeptember 21., hétfő

Akácfa udvar



Konica c35 Automatic + Tesco 200

Pestről maradt képek amik most jöttek elő a Konicából. Mindig meg tud lepni ez a kis gépecske meg a teszkófilm, imádom mindkettőt!