2009. május 26., kedd

Csirkegyár

Vasárnap volt egy hete, hogy kicsit körbefotózgattuk a jóöreg csirkegyárat, avagy becses nevén "Západoslovenský hidinársky závod"-ot ami kb 10-15 éve áll nem kis területen nem kicsit lerohadva, szétlopva, széttörve. Éjszakára hajléktalanoknak Holiday-Inn, napközben meg lehet fotózgatni meg minden olyasmit csinálni amit egy eldugott, kicsit se forgalmas helyen csinálni lehet.
Lustaságomat félretéve tehát akkor jöjjenek most a csirkegyáras képek. Egyszerre három géppel mentem neki merhámérne...




Végére egy kis összehasonlítás a fent említett három gépek között.
1. Canon EOS 40D+Tamron 17-50/2,8
2. Canon EOS 3000+Canon 50/1,8
3. Teszkós egyszerhasználatos

Nehezítés képpen a három képet nem ebben a sorrendben helyeztem el. Aki képes sorba rendezni őket hatalmas nyereményekben részesülhet!

2009. május 21., csütörtök

Teszkó újratöltve

Jöjjön egy rövidke útmutató a már bemutatott Tesco-s "egyszerhasználatos" fényképezőgép újratöltéséhez. :)

Nem igényel sem agysebészi pontosságot, sem műanyagforrasztói tapasztalatokat, sőt még érettségi sem nagyon kell hozzá.

Kezdetnek az illsztéseknél érdemes körben bevágni a gyönyörű papír borítást, hogy majd le tudjuk választani a hátlapját. Én speciel eltávoltítottam az egész Tesco-s "ruháját", de hát mindenki jó izlésére bízom, hogy melyik alternatívát választja.


Ha ezzel megvagyunk kétoldalt körmünkkel felfeszítjük a hátlapot és könnyedén levesszük. Bal oldalt találunk egy kivehető, nem éppen precízen beillesztett orsót, amibe a filmünk elejét fogjuk belefűzni. Érdemes odaragasztani kicsit szigetelőszalaggal, hogy a későbbiekben a film áttekerésénél véletlenül se fusson le az orsóról. Természetesen Tesco filmmel töltöm újra, mimással is lehetne...:)


Miután visszapattintottuk a hátlapot, a gép elejéhez tereljük a már magas szintre edződött szakértői figyelmünket. A bal felső sarokban a "markolat" mellett találunk egy kis nyílást és abban egy kis nyelvet. Ez a nyelvecske fékezi a film arrébbtekerő orsót és azt a csodálatosan kattogó kereket. Ezt a nyelvecskét kell hátranyomni a markolat irányába, hogy a féket kioldjuk, és a gép alján, az előbbiekben említett orsót egy vastagabb élű csvarhúzóval addig tekerni, amíg az egész tekercs filmet át nem csavarjuk a tubusból az orsóra. Fontos, hogy a fékező nyelvecskét tartani kell miközben a filmet tekerjük át, mert amint elengedjük beakad a fék és megáll a folyamat! Valamint vigyázzunk hogy a csvarhúzó éle ne csússzon ki az orsóból mert a filmszalag rugalmasságának köszönhetően az leugorhat az orsóról (ha nem fogadtuk meg a fenti tanácsot és nem ragasztottuk oda), és ilyenkor nem marad más mint kinyitni a gépet, levágni a már kihúzott részt és újratekerni. Így könnyedén megrövidíthetjük a pl 36 kockára tervezett tekercsünket. :)
Miután szépen egyszuszra áttekertük az egész tekercset, elengedjük a nyelvecskét is és az orsót, és már indulhat is a fotózás.

Smena Symbol



Ma esti sztárvendégünk Smena Symbol, avagy anyanyelvén írva "Смена Символ", az oroszok szentpétervári LOMO gyárában látta meg a napvilágot sok ikertestvérével együtt akiket egészen 1973 - 1993-ig gurítottak le a gyár futószalagain. Ebből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy nem egy limitált szériában gyártott gépkülönlegesség. Objektíve egy LOMO T-43 40mm f/4-es lencsécske ami tud azért nagyon szépen is rajzolni. A "Symbol" utónévnek is megvan az oka, ugyanis miután az objektív elején körmünkkel beállítottuk a rekeszértéket, a film érzékenységéhez viszonyítva (vagy szabadon), a rekeszt és az élességet az objektív egy egy gyűrűjét szimbólumokhoz tekergetve tudjuk beállítani. Záridőt B, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250 értékek közül választhatjuk meg, az adott időjárásnak megfelelően! Ugyanis az egyes értékeket napocska, felhős napocska, sűrű felhő, nagyon sötét felhő, és esős felhő szimbólumok jelzik. Persze a "gyengébbek" kedvéért azért az objektív alján ott vannak a rendes számértékek is.
Az élesség állítás okozza a legtöbb gondot, legalábbis számomra. Főleg ha 4-es rekeszen kell fotózni mert a film érzékenysége és az adott fényviszonyok nem engednek többet. Ilyenkor elég szűkre szabott az élességtartomány és előfordulhat, hogy nem az lesz éles amit szerettünk volna, ez pedig eléggé bosszantó is tud lenni. A probléma okozója pedig az, hogy az élességet nem tudjuk szemmel beállítani, és leellenőrizni csupán méterekben vagy aprócska szimbólumokhoz mérten tudjuk besaccolni. Ennek legfőbb előnyét abban látom hogy ha sokat használja az ember egy idő után megtanul szabad szemmel távolságot mérni.:)
Alapjában véve szerethető kis bakelitgépecske és megvan a lomo fílingje. Bevágod a zsebedbe (télikabát, vagy nagyobb zseb előnyben :) ) és mehet a fotózgatás mindenfelé. Kinézete és első benyomása ellenére a képminősége nem épp csapnivaló, szép éles eléggé részletgazdag képek is születhetnek hangsúlyozom mégegyszer ha eltaláljuk az élességet. :)
Jöjjön is pár példa




2009. május 18., hétfő

Csudálatos teszkóképek

Jöjjön akkor mindjárt még melegében pár teszkókép teszkógépből, rózsaszín vakuval és anélkül. Kérem tekintsék meg a csodálatos színvilágot és részletgazdagságot. Ugye milyen ámulatba ejtő?

Teszkó forradalom

Adjuk meg a tiszteletet a csodálatos áruházláncnak és tekintsünk vissza a múltba.
A céget 1924-ben sir Jack Cohen alapította Angliában. Miútán Jack megunta hogy a légierő pilótájaként repkedjen, 21 évesen, 30 fonttal indult neki a biznisznek és élelmiszereket árult a londoni East End-en egy piacon. A Tesco név a 20-as években először teásdobozon jelent meg ,innen ered a név is, T.E. Stockwell, és Jack Cohen. Az igazi nagy felemelkedés a világháború után kezdődöt. Cohen bácsi 1948-ban nyitotta meg első önkiszolgáló üzletét ami a mai napig működik az angol városban. Jelenleg a világ 15 országában van jelen és a világ 4. legnagyobb kereskedelmi áruházlánca.
És ennek a csodálatos majdnem dobogós áruházláncnak köszönhetjük a csodálatos fotós játékokat a Teszkókamerát, és a jelenleg 19 centért árusított 100-as 36-os Teszkófilmet.

Be is vásároltam belőle ameddig még lehet kapni. "Egyszerhasználatos" gépet sajnos már nem kapni de filmből ha minden igaz és a kolégák még nem vásárolták fel mindet, még akad pár tekercs, el is csábulok mindig ahányszor betévedek a Tesco-ba valamit venni, és muszáj vennem legalább egy két tekercset.
A képen látható középső gépecske a már 3 tekercsét használó jelenleg csatasorba állított harcos, aki rózsaszín körömlakkal "tuningolt" vakuval büszkélkedhet aminek köszönhetően fasza rózsaszinesre szinezhetjük a közelebbi dolgokat. Újratöltése kifejezetten egyszerű, amiről a tervezők egész ügyesen gondoskodtak, "objektíve" pedig nagyon jó kis nagylátó ami kb 20-24mm között lehet. Könnyű, kicsi, nem kell félteni, egyszóval jó kis "bárhovahurcolható" gép. Jó játék.
A film elég szeszélyes tud lenni néha, de ezzel szemben néha nagyon szép mély szineket is tud produkálni ha akar. Sokan lenézik szegényt mivel ami teszkós az jó nem lehet, pedig a cseh FOMA Bohemia cég gyártja, teszkó jó szokásához híven csupán a nevét adja hozzá. Meg hát valahol olvastam egyszer hogy szar negatív nincs...van átlagos és van nagyon jó, profi negatív. Nekem valahogy nem hiányzik a nagyon profi negatív, aminek árából annyi tekercs teszkófilmet veszek hogy hazavinni se bírom. Ha meg jó minőséget szeretnék akkor fotózók digitálissal.
Jók ezek a teszkós cuccok, olcsó játékok kis és nagy gyerekeknek.

2009. május 16., szombat

Öreg vadász

Rita a már őszarcú magyar vizsla tökéletes modellnek bizonyult délutáni kerti sziesztája közben. Pontosan úgy feküdt ahogy beállítottam és ahogy mondtam neki. Remek alkalom volt hogy egy kicsit játszadozzak a filmes és digitális "különbségekkel" amik elég jól látszódnak, főleg a teszkósfilm szeszélyes fehéregyensúlyának köszönhetően. Ebben az esetben eléggé elcsúsztak a szinei, de azért megvan a maga varázsa. Mindkét képpár ugyanúgy Canon 50/1,8-al készült 1,8-as rekeszen, 100-as érzékenység mellett. Azt hiszem em nagyon kell kommentálni hogy melyik készült digitálissal és melyik filmessel. :)

Canon EOS 40D; Canon 50/1,8; ISO100; 6000 Kelvines WB; RAW-ból konvertálva


Canon EOS 3000; Canon 50/1,8; Tesco 100-as negatív; utólag egy kis kontraszt

2009. május 15., péntek

Pörgetés

Eljött a tavaszi finom friss akácméz pörgetésének az ideje, papának meg ilyenkor főleg elkel a segítség, úgyhogy kedden vettem ki egy nap szabadságot és elmentem segíteni. Örültem is mert egy kis változatosság meg közben lehet mézet nyalogatni gyomorrontásig, meg hát még volt hátra vagy 20 kocka a Teszkófilmből ami az EOS 3000-be volt befűzve éppen.
Beöltöztem hogy ha netán kamikázeskodni lenne kedve valamelyik méhecskének akkor nehogy engem találjon meg, úgyhogy nyugodtan flangáltam közöttük és fotózgattam...lett is ha jól emlékszem 10 tejes kanna teli méz ami kb 350 kiló...nemrossz...este otthon meg gép pucolgatás mert kissé mézes lett :)






Canon EOS 3000, Canon 50/1,8, 100-as Teszkófilm, utólag egy kis kontraszt...

Tanulós

Tímejám tiszta erőből tanult, mivel nemsokára államvizsgázik úgyhogy kell majd drukkolni is bár úgyis megcsinálja simán mint mindíg...szóval tanulgatott az udvaron mert jó idő volt én meg hát mi mást csinálhattam volna, fotózgattam...:)



Canon EOS 3000, Canon 50/1,8 és 100-as Teszkófilm, utólag meg egy kis kontraszt...

Udvaron lenni jó

Blokkos gyerek kiszabadul falura...na jó azért nem ennyire rossz a helyzet nem vagyok én az a begyöpösödött városi paneldzsungellakó... de azt beismerem hogy jó néha Nádszegen a Tímejáméknál kiülni az udvarra és csak leslekedni...no meg persze fotózgatni kellemesen szórakoztatóan. Annyi téma van azon a pár négyzetméteren, főleg ha elkapja az embert a hév...engem elkapott a múlt héten és már rég éreztem ezt amit akkor fotózás közben, gondolom sokan tudják miről van szó :) szóval jó kis élmény volt, élveztem, pedig bármelyik nap megtehettem volna már vagy megtehetném de mégse tudtam ilyen jól érezni magam ezelőtt...





Canon EOS 3000, Canon 50/1,8 és 100-as Teszkófilm, utólag meg egy kis kontraszt...